Spotted Pikkis, Social Burgerjoint, Helsinki

Mikä on laadukkaista raaka-aineista huolellisesti tehty, yksinkertaisena pidetty ja esikuvaansa kunnioittava burgeri ? Se on Social Burgerjointin Spotted Pikkis.

Paikka

Social Burgerjoint on laajentanut jo useaan kauppakeskukseen, mutta aito ja alkuperäinen paikka löytyy vielä Helsingin Kurvista Kulmavuorenkadulta. Jo ovea avatessa minua tervehtii sisältä pöllähtävä Mibrasa-puuhiiligrillin käry ja tiedän että ruokailun päätteeksi vaatteet haisevat burgerjointille vielä monta tuntia – asia josta olen joskus ehkä nurissutkin, tuntuu nyt jotenkin asiaan kuuluvalta kun vertaa kliiniseen kauppakeskukseen. Käry ei tule yllätyksenä ja sille on toki aina vaihtoehto, Socialin Kauppakeskus-Redin toimipiste parin minuutin kävelymatkan päässä, siellä ei käryä olisi. Nyt mennään kuitenkin käryn kera.

Lisäkseni paikassa on vaan 1 asiakas, joka on juuri lähdössä. Henkilökunta, samalla kun valmistaa tilausta, jutustelee mukavia ja siinä käydään läpi niin Briossin valmistukseen vaikuttavia asioita kuin heidän ketsuppinsakin hyvää makua ja koostumusta. Meno on kaverillista, välitöntä ja sellaista mitä tällaisesta pienestä kivijalkapaikasta odottaakin saavansa. Se että paikan omistaa nykyään pörssiyhtiö, ei näy mistään muusta kuin kuitista.

Taustaa

The Spotted Pig on New Yorkissa sijaitseva Gastropub, jolla aiemmin oli jopa Michelin tähti. Paikan Roquefort Burger on legendaarinen ja itsekin sen kävin muutama kuukausi sitten New Yorkin vierailulla testaamassa. Alkuperäisessä burgerissa on briossia muistuttava, mutta koostumukseltaan jotenkin enemmän soft bun -tyyppinen pulla, pihvi ja roquefort juustoa. Vierellä jumalaiset shoestring-tyyppisen ranet.

Social Burgerjointin burgermaster Mika ”Pikkis” Tuomonen halusi joitain vuosia sitten tehdä tästä oman version – syntyi ”Spotted Pikkis”.

Ruoka

Burger ei ole vakiona Socialin listalla, vaan nytkin se on tuotu kausispecialina hetkellisesti saataville. Esikuvastaan poiketen Spotted Pikkis sisältää pullan, pihvin ja roquefortin lisäksi vielä karamellisoitua sipulia.

Pulla on tuttu ja turvallinen Pikkiksen Briossi, joka on eräänlainen standardi burgerharrastajien puheissa. Pihvi on aivan täydellisen mediumiksi Mibrasassa paistettu ja herkullista savua hönkivän pihvin päälle on tujautettu aimo annos roquefortia sekä tuota aiemmin mainittua karamellisoitua sipulia. Ja siinä kaikki? Kyllä!

Yksinkertainen on kaunista ja varsinkin New Yorkista löytyvä esikuva on juuri tätä. Kotimaiseen versioon itse vähentäisin sipulin määrää hieman, tai jopa jättäisin sen kokonaan pois. Sipuli nykyisessä määrässä ottaa hieman niskalenkkiä pihvistä, mutta ei voi kyllä sanoa muuta kuin että onhan tää aivan sairaan hyvää näinkin! Tarkka kopiohan tämä ei ollut tarkoituskaan olla ja sipulissa piilee nähtävästi se juju mitä on haettu?

Ranskalaiset ovat tutut Socialin parmesanranut ja kyljessä ketsuppia ja aiemminkin hehkuttamaani Habanero-majoneesi. Ranskalaiset ovat hyvät, mutta Spotted pigin hengessä olisi kiva kun tähän saisi kylkeen ne alkuperäisestä tutut Shoestring ranut, joita ei tunnu usein härmässä ainakaan näkevän.

Yhteenveto

Yksinkertainen on kaunista ja kun paketissa ei ole mitään muutakuin laadukkaita raaka-aineita huolellisesti valmistettuna, niin ei tässä metsään vaan voida mennä. Homejuusto toki jakaa mielipiteitä, mutta jos olet Roquefortin ystävä niin suosittelen ehdottomasti tämän kausiburgerin testaamista. Ensi kerralla pyydän itse laittamaan sipulia hieman normaalia vähemmän.

Oma toiveeni on, että saisimme tämän jossain vaiheesa pysyväksikin listalle.

WWW: https://www.burgerjoint.fi/

Yleisarvosana

Burger
Lisäkkeet
Palvelu
Paikka

Tagit:  ,

yksi kommentti aiheeseen Spotted Pikkis, Social Burgerjoint, Helsinki

Vastaa